Organizată în Centrul de Conferințe Hotel Ibis Style Dunărea Galați, conferința de lansare a proiectului Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REDXAN, cod SMIS 2014+: 127065 a reunit, pe lângă membrii echipelor de management și implementare ale proiectului, reprezentanți ai unor instituții relevante la nivel european și naţional.
Deschiderea oficială a evenimentului, făcută de domnul prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a fost urmată de prezentările doamnelor prof. univ. dr. habil. Cătălina Iticescu, directorul proiectului, prof. univ. dr. habil Nicoleta Mișu și prof. univ. dr. Mirela Voiculescu, membre ale echipei de management a proiectului. Prima secțiune a conferinței s-a încheiat cu prezentarea domnului prof. univ. dr. ing. Leonard Domnișoru referitoare la caracteristicile tehnice ale navei de cercetare REXDAN.
Evenimentul a continuat cu prezentările doamnei CS I dr. Doina Nicolae și a domnului CS I dr. Bogdan Antonescu, din partea INOE (Institutului Național de de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică) și a domnului lect. dr. Marius Mihai Cazacu din partea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași cu privire la infrastructurile ACTRIS și ACTRIS-RO, stația de monitorizare a norilor MARS din București și RAPID-e, primul echipament folosit pentru studiul atmosferei.
Conferința de lansare a proiectului Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REDXAN s-a incheiat cu prezentările laboratoarelor din Centrul de Cercetare Fix făcute de membrii echipei de implementare a proiectului în cadrul celor trei secțiuni paralele: Secțiunea 1. Analize fizico-chimice, Secțiunea 2. Biodiversitate, genetică și batimetrie și Secțiunea 3. Atmosferă și IT și cu discuții și dezbateri menite să contureze activitățile programate în etapele viitoare ale proiectului.