În ultima zi a lunii august, cu 4 luni înaite de finalizarea proiectului “Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN, 127065”, nava de cercetare REXDAN a acostat în portul Galați.
Construită la Şantierul Naval ATG Shipyard din Giurgiu, nava a făcut prima ei călătorie pe Dunăre (343 km) și a ancorat acasă, la pontonul Schengen al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) Galați, în 31 august 2023, la ora 14.00.
Valoarea navei de cercetare REXDAN, care reprezintă componenta mobilă a proiectului este de aproximativ 7,5 milioane de euro iar cea a echipamentelor din laboratoarele aferente de 2 milioane de euro.
După cum a afirmat Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. Ing. Puiu Lucian Georgescu în discursul ținut celor veniți să întâmpine nava de cercetare REXDAN la pontonul din fața Palatului Navigației, acesta este „un proiect unic, atât prin calitatea oamenilor care vor lucra pe navă, cât și a echipamentelor din dotare. REXDAN este o navă care va acoperi o gamă largă de cercetări, sub umbrela dezvoltării durabile. Vom face determinarea factorilor de mediu, biodiversitate, calitatea apei, calitatea sedimentelor, activitatea păsărilor și ihtiofauna. De asemenea, cu aparatura din dotare, se va scana parcursul Dunării pentru recomandări în privința lucrărilor viitoare. La mal, vom avea o activitate educațională importantă: tot ce se va face pe navă va fi filmat și difuzat atât către publicul larg, cât și către cercetători. În orașele mari care au universități, nava va avea rol de campus mobil”.
Primul voiaj de cercetare al navei REXDAN va acoperi sectorul românesc al Dunării și va reuni tineri cercetători din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și din alte centre universitare din România.